Ovlascenje za proveru usaglasenosti sa standardom Danube Soya

Bureau Veritas je postao ovlašceno kontrolno telo za proveru usaglasenosti sa zahtevima standarda Danube Soya
 
 
 
 
 
 
Poslednjih godina soja i njena proizvodnja postale su jedna od centralnih tema poljoprivredne i prehrambene branše u Europi.  Proizvođačima hrane za životinje i životnih namirnica potrebno je godišnje otprilike 35 mil. tona soje (i njenih propratnih proizvoda nakon prerade). Od toga se čak 97,5% soje uvozi iz prekookeanskih država. U južnoj i severnoj Americi nalazi se otprilike 20 mil. ha površina koje su namenjene proizvodnji soje, većinom za izvoz u Evropu. Zavisnost od uvoza soje postala je izazov za sve države Evrope. 
 
 
 
Kao odgovor na nastalu situaciju osnovana je međunarodna inicijativa Danube Soya.  Radi se o međunarodnom, nezavisnom i neprofitnom udruženju koje je osnovano sa svrhom razvoja i osiguranja nabavke  soje kontrolisanog porekla iz priobalja Dunava. Shema podstiče i promovise proizvodnju i prodaju životnih namirnica i hrane za životinje bez genetsko modifikovanih organizama. Cilj udruženja je povećati proizvodnju soje u Evropi i time smanjiti zavisnost Evrope od uvoza proteinskih useva te ujedno ponuditi sertifikovanu sirovinu koja na evropskom tržištu nastupa pod jedinstvenom robnom markom.
 
Danube Soya je robna marka i shema kvaliteta za životne namirnice koje su proizvedene od soje (tofu, sojini napitci...), životne namirnice životinjskog porekla (npr. mleko, jaja, meso) te hrana čiji je sastojak soja kontrolisanog porekla iz priobalja Dunava. 
 
Bureau Veritas je od strane medjunarodne inicijative Danube Soya ovlaštceno kontrolno telo za proveru usaglasenosti sa zahtevima standarda Danube Soya za proizvodnju životnih namirnica od soje.
 
Standard je namenjen:
- primarnim poizvođačima soje,
- proizvođačima životnih namirnica (životne namirnice životinjskog i biljnog porekla u kojima
  soja nastupa kao osnovna sirovina ili kao jedan od sastojaka)
- proizvođačima hrane za životinje i
- trgovcima sojom.
 

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.